Antwoord op vragen over het sociaal domein

Cliëntenraad

De gemeente is verplicht om regelmatig te overleggen met mensen die bijstand ontvangen of hun vertegenwoordigers. In de praktijk zal de gemeente er voor kiezen om te overleggen met een vertegenwoordiging en niet met iedereen persoonlijk.

Op veel plaatsen overlegt de gemeente met de cliëntenraad. De leden van de cliëntenraad zijn de vertegenwoordigers van alle mensen in de gemeente die bijstand ontvangen. De cliëntenraad houdt zich in principe niet bezig met individuele gevallen.

Adviserende rol

De cliëntenraad is een adviesorgaan en mag gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen aan de gemeente over alle dingen die te maken hebben met de bijstand. De gemeente moet aan de cliëntenraad laten weten wat er met de adviezen is gebeurd.

Verordening cliëntenparticipatie

De gemeente moet in een verordening vastleggen hoe het overleg met de cliëntenraad geregeld is. In die verordening is het volgende bepaald:

Regels van Gemeente Opsterland

Uw gemeente kent een cliëntenplatform genaamd Cumo. De taak van het cliëntenplatform is het gevraagd of uit eigen beweging adviseren van de gemeente over beleid op het terrein van werk en inkomen dat van invloed is op cliënten. Tot de taken van de cliëntenraad hoort niet:

  • het adviseren over klachten, bezwaarschriften en andere zaken die op individuele personen betrekking hebben en die niet algemeen zijn;
  • het adviseren over de interne organisatie, als er geen gevolgen zijn voor de dienstverlening aan de cliënten;
  • het adviseren over onderwerpen die landelijk geregeld zijn, indien er geen keuzeruimte voor de gemeente is. Het platform mag wel adviseren over de vraag of de gemeente alle ruimte benut die de wet biedt.

Convenant

De gemeente stelt een huishoudelijk reglement op voor het cliëntenplatform in de vorm van een convenant. Dat convenant geeft in ieder geval invulling aan:

  • de samenstelling van het platform;
  • de taken van het platform;
  • de bevoegdheden van het platform;
  • de werkwijze van het platform; en
  • alle andere zaken die belangrijk zijn voor het goed functioneren van het platform.

Contact

Wilt u meer weten over het platform of contact opnemen, dan kan dat via cumo1@hotmail.com.

Laatst bijgewerkt op 15-05-2017

Lees ook