Antwoord op vragen over het sociaal domein

Babyuitzet

Als u een kind verwacht, krijgt u te maken met extra kosten. In principe wordt van u verwacht dat u spaart voor deze kosten. Dat geldt ook als u een inkomen rond bijstandsniveau hebt.

Alleen in bijzondere omstandigheden kunt u toch recht hebben op bijzondere bijstand. De bijzondere bijstand wordt dan meestal gegeven als lening of borgtocht. Ook kunt u de bijzondere bijstand in natura krijgen.

Recht op bijzondere bijstand?

De gemeente heeft het volgende bepaald:

Regels van Gemeente Opsterland

Recht op bijzondere bijstand

In principe geeft de gemeente geen bijzondere bijstand voor deze kosten. U kunt ervoor sparen, achteraf gespreid betalen of een lening afsluiten.

Alleen als er sprake is van bijzondere omstandigheden, kan de gemeente u toch bijzondere bijstand verstrekken. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als u in verwachting bent van een meerling of als u onvrijwillig zwanger bent.

Hoogte

De hoogte van de bijstand wordt vastgesteld aan de hand van richtprijzen. U kunt recht hebben op 50% van de bedragen zoals opgenomen in de NIBUD Prijzengids. De gemeente gaat er namelijk van uit dat u een deel van de baby-uitzet tweedehands kunt kopen. Bij het verstrekken van de bijzondere bijstand houdt de gemeente hierbij rekening met uw draagkracht.

Vorm

De gemeente verstrekt de bijzondere bijstand in vorm van een geldlening. Alleen in bijzondere omstandigheden verstrekt de gemeente bijzondere bijstand om niet.

Verplichtingen

De gemeente zal u verplichten de bijstand uit te geven aan een babyuitzet en daar betalingsbewijzen van te overleggen. Ook kan de gemeente besluiten de bijstand rechtstreeks aan een leverancier te betalen.

Laatst bijgewerkt op 04-07-2017