Antwoord op vragen over het sociaal domein

Legeskosten verblijfsvergunning en naturalisatie

Bent u vreemdeling en wilt u zich tijdelijk of permanent in Nederland vestigen? Dan moet u daar een verblijfsvergunning voor aanvragen. Onder bepaalde voorwaarden kunt u zich na verloop van tijd laten naturaliseren tot Nederlander. In beide gevallen zult u kosten moeten maken voor de behandeling van uw aanvraag. Dat noemen we legeskosten.

Recht op bijzondere bijstand?

In principe hebt u geen recht op bijzondere bijstand voor die kosten. Heeft u door bijzondere omstandigheden niet kunnen sparen voor uw legeskosten en kunt u er ook geen lening voor afsluiten? Dan kunt u recht hebben op bijzondere bijstand. Daarvoor moet u tijdens het aanvragen van de verblijfsvergunning al een met een Nederlander gelijkgestelde vreemdeling zijn. Zie voor meer informatie ook U bent een procedure gestart om in Nederland te blijven. Als de afstand tussen uw woonplaats en het kantoor van de IND erg groot is, dan heeft u mogelijk recht op bijzondere bijstand voor uw reiskosten.

Wat heeft uw gemeente bepaald?

Regels van Gemeente Opsterland

Recht op bijzondere bijstand

Als er sprake is van bijzondere omstandigheden, kunt u recht hebben op bijzondere bijstand voor legeskosten. Als bijzondere omstandigheid geldt niet dat u al jaren bijstand ontvangt en de kosten tegenwoordig zo hoog zijn geworden of dat u schulden heeft.

U kunt alleen recht hebben op bijzondere bijstand voor legeskosten als u niet heeft kunnen sparen voor deze kosten en als u de kosten niet via een andere regeling kunt betalen zoals via een lening.

Kosten eerste aanvraag verblijfsvergunning

U heeft geen recht op bijzondere bijstand voor legeskosten die zijn verbonden aan het voor de eerste keer aanvragen van een verblijfsvergunning. Om recht te hebben op (bijzondere) bijstand is van belang dat u Nederlander bent of daarmee gelijkgesteld kunt worden. Zie verder "Nederlander zijn of daarmee gelijkgesteld".

Kosten naturalisatie

De (leges)kosten van naturalisatie worden door de gemeente niet aangemerkt als noodzakelijke kosten.

Vorm van de bijzondere bijstand

Als de gemeente aan u bijstand verstrekt, dan wordt deze in principe 'om niet' verstrekt. Dat wil zeggen dat u de bijstand niet terug hoeft te betalen. Als de gemeente redelijkerwijs kan aannemen dat u op korte termijn over voldoende inkomen en vermogen zal beschikken om deze kosten zelf te betalen, dan wordt de bijstand in de vorm van een lening verstrekt. Dit betekent dat u de bijstand moet terugbetalen. Zie verder "De bijstand is aan u geleend".

Laatst bijgewerkt op 15-05-2017