Antwoord op vragen over het sociaal domein

Stookkosten

Bijna iedereen in Nederland maakt kosten voor het verwarmen van zijn woning. Een inkomen op het niveau van een bijstandsuitkering moet genoeg zijn om deze kosten te betalen. Daarom hebt u in principe geen recht op bijzondere bijstand voor uw stookkosten. 

Uitzondering

De gemeente kan aan u wel bijzondere bijstand verstrekken als u door lichamelijke klachten of uw leeftijd méér dan normale kosten hebt voor het verwarmen van uw woning. U en uw kosten moeten wel aan de voorwaarden voldoen.

Toch bijzondere bijstand?

De gemeente heeft het volgende bepaald over het verlenen van bijzondere bijstand voor stookkosten:

Regels van Gemeente Opsterland

Recht op bijzondere bijstand

In principe moet u stookkosten uit uw inkomen betalen. Alleen als u meer kosten heeft door bijzondere medische omstandigheden, kunt u recht hebben op bijzondere bijstand. De gemeente vraagt een medisch advies om de noodzaak van de kosten vast te stellen. In het medisch advies wordt ook aangegeven welke ruimtes in huis extra verwarmd moeten worden en voor hoeveel graden.

Hoogte

De gemeente vergelijkt uw energieverbruik met een gemiddeld energieverbruik. Voor elke graad dat uw woning extra verwarmd moet worden heeft u meerkosten. Deze meerkosten krijgt u vergoed gedurende één jaar. Na dat jaar bekijkt de gemeente de noodzaak en de hoogte van de bijzondere bijstand opnieuw.

Vergroting woning

Wordt uw woning vergroot omdat u gehandicapt bent? Dan zal de energiemaatschappij uw voorschotbedrag verhogen. U kunt dan (tijdelijk) bijzondere bijstand krijgen voor de extra voorschotkosten.

Slechte kwaliteit woning

Heeft u extra stookkosten omdat uw woning van slechte kwaliteit is? Dan kan de gemeente u onder voorwaarden tijdelijk bijstand verstrekken. De gemeente kan u bijvoorbeeld opleggen dat u juridische stappen tegen de verhuurder zodat die uw woning beter isoleert.

Geen bijzondere bijstand voor stookkosten

U kunt geen bijzondere bijstand krijgen voor stookkosten vanwege:

  • Verhuizing naar een oude woning
  • Aansluiting op de stadsverwarming
  • Fybromyalgie

Laatst bijgewerkt op 04-07-2017

.