Antwoord op vragen over het sociaal domein

U heeft onvoldoende inkomen en vermogen

U hebt alleen recht op bijzondere bijstand als u (of uw gezinsleden) onvoldoende draagkracht heeft om de kosten zelf te betalen. Dit betekent:

  • dat als u geen draagkracht heeft, u recht kunt hebben op bijzondere bijstan;
  • dat als u draagkracht heeft, u de kosten geheel of gedeeltelijk zelf moet betalen.

Wat is draagkracht?

Uw draagkracht is dat deel van uw inkomen en vermogen (en eventueel: uw individuele inkomenstoeslag) waarmee u de kosten zelf kunt betalen. Alleen als u niet voldoende draagkracht heeft om de kosten zelf te bestalen, heeft u recht op bijzondere bijstand.

Middelen  

De gemeente kan zelf bepalen met welke middelen zij bij de vaststelling van uw draagkracht rekening houdt en of zij wel of niet rekening houdt met de inkomens- en vermogensvrijlatingen zoals die gelden voor het recht op een bijstandsuitkering:

Regels van Gemeente Opsterland

Het inkomen en vermogen voor de bijzondere bijstand wordt op dezelfde manier vastgesteld als voor de bijstandsuitkering (algemene bijstand).

Laatst bijgewerkt op 04-07-2017

Draagkrachtperiode

De gemeente heeft het volgende bepaald over de draagkrachtperiode:

Regels van Gemeente Opsterland

Uw draagkracht wordt vastgesteld over een periode van 12 maanden. Deze periode begint op de eerste dag van de maand waarin u de kosten heeft gemaakt. Een nieuw draagkrachtjaar hoeft niet aan te sluiten op een vorig draagkrachtjaar.

Onder omstandigheden kan ook een andere begindatum worden gekozen als startpunt van het draagkrachtjaar. Bijvoorbeeld als u de kosten eerder gemaakt heeft dan u de aanvraag heeft ingediend en de draagkracht duidelijk hoger is dan de periode waarin u de aanvraag heeft ingediend.

Periodieke bijstand

Ontvangt u periodieke, dus bijvoorbeeld maandelijks, bijstand, dan kan de gemeente ervoor kiezen uw draagkracht uit te smeren over één jaar.

Laatst bijgewerkt op 04-07-2017

Draagkrachtpercentage

Het draagkrachtpercentage bepaalt welk deel van uw inkomen en vermogen u moet gebruiken om uw kosten mee te betalen. De gemeente gebruikt het volgende draagkrachtpercentage:

Regels van Gemeente Opsterland

Vermogen

Heeft u meer vermogen dan is toegestaan in de bijstand? Dan wordt al het vermogen boven de grens als draagkracht geteld. Vraagt u bijzondere bijstand voor duurzame gebruiksgoederen? Dan telt al uw vermogen als draagkracht.

Inkomen

Het inkomen dat voor de vaststelling van de draagkracht meetelt, wordt over een periode van 12 maanden vastgesteld  en begint op de eerste dag van de maand waarin u de bijzondere kosten maakt. Bij uw inkomen wordt 5% (netto) vakantietoeslag geteld.

Is uw inkomen lager dan 100% van de bijstandsnorm? Dan heeft u geen draagkracht. Van uw inkomen hoger dan 100% wordt 35% als draagkracht geteld.

Vraagt u bijstand aan voor woonkostentoeslag, dan telt al uw inkomen boven de bijstandsnorm mee voor uw draagkracht.

U zit in een WSNP-traject

Als u een hoog inkomen heeft, maar in een WSNP traject zit, heeft u waarschijnlijk geen draagkracht. Alleen uw feitelijke inkomen, dus zonder de aflossing, zal meegeteld worden.

Laatst bijgewerkt op 04-07-2017

Lees ook