Antwoord op vragen over het sociaal domein

Waskosten

Een inkomen op het niveau van een bijstandsuitkering wordt voldoende geacht om deze kosten te betalen. U hebt daarom in principe geen recht op bijzondere bijstand voor de kosten van het wassen van kleding en het vervangen van versleten kleding. 

U moet meer wassen door lichamelijke klachten?

De gemeente kan aan u wel bijzondere bijstand verstrekken als u door lichamelijke klachten méér dan normale kosten hebt voor het wassen en vervangen van kleding. Voor incontinentie geldt dat u recht kunt hebben op incontinentie-absorptiemiddelen van uw zorgverzekeraar. U hoeft dan geen extra waskosten te maken. 

Wat heeft de gemeente bepaald?

De gemeente heeft het volgende bepaald over het verlenen van bijzondere bijstand voor waskosten en kosten kledingslijtage:

Regels van Gemeente Opsterland

Kosten voor bewassing en kledingslijtage moet u in principe uit uw inkomen betalen. Is er in uw geval sprake van een bijzondere situatie? Dan kunt u mogelijk recht hebben op bijzondere bijstand voor de kosten die u meer maakt dan gemiddeld. Er kan sprake zijn van een bijzondere situatie als u meer slijtage heeft door het noodzakelijke gebruik van zalf of door lichamelijke gebreken. De gemeente zal een medisch advies vragen.  

Wijzigt uw lichaamsomvang plotseling sterk door ziekte of een gebrek? Dan kunt u mogelijk recht hebben op bijzondere bijstand voor de kosten.

U krijgt de bijzondere bijstand voor de duur van 1 jaar. Heeft u daarna nog bijzondere bijstand nodig? Dan zal de gemeente opnieuw bekijken of u nog aan de voorwaarden voldoet.

Laatst bijgewerkt op 04-07-2017