Antwoord op vragen over het sociaal domein

Reiskosten naar iemand in de gevangenis

Reiskosten horen bij de kosten van het normale leven. Daar krijgt u normaal gesproken geen extra bijstand voor. Maar wilt u iemand bezoeken die een gevangenisstraf uitzit? En is die gevangenis niet bij u in de buurt? Dan heeft u soms recht op bijzondere bijstand voor de reiskosten. Daarvoor moet u wel aan de voorwaarden voor bijzondere bijstand voldoen.

Regels van Gemeente Opsterland

Recht op bijstand

U kunt recht hebben op bijstand voor de reiskosten voor het bezoeken van een gedetineerd gezinslid (partner, ouder of kind).

Er wordt uitgegaan van een maximale bezoekfrequentie van 1x per 3 weken. De noodzaak van meer bezoeken moet door middel van een schriftelijke verklaring van de reclassering worden gemotiveerd.

Hoogte bijzondere bijstand

Als u met het openbaar vervoer reist, krijgt u bijzondere bijstand ter hoogte van het bedrag dat u kwijt bent aan de kosten van het openbaar vervoer. Reist u met de auto, dan krijgt u € 0.19 per kilometer. Uw reisafstand wordt bepaald aan de hand van de ANWB routeplanner. Alleen de daadwerkelijk door u gemaakte kosten worden vergoed.

Eigen bijdrage

Elke maand moet u als gezin de eerste € 25 zelf betalen.

Vorm van de bijstand en de betaling

De bijstand wordt iedere maand voordat u de kosten maakt aan u betaalt. U ontvangt de bijstand Bijstand om niet.

Verplichtingen

U moet de vervoersbewijzen minimaal 1 jaar bewaren. Daarnaast bent u verplicht eventuele wijzigingen die betrekking hebben op de vergoeding van de reiskosten, door te geven.

Laatst bijgewerkt op 03-07-2017

Lees ook