Antwoord op vragen over het sociaal domein

Inrichtingskosten

Inrichtingskosten zijn kosten voor het bewoonbaar maken van uw woning. Daarvoor kunt u soms, in speciale situaties, bijzondere bijstand krijgen van de gemeente. Het gaat dan om kosten voor bijvoorbeeld

  • verf
  • behang
  • het vlak maken van de vloer

Voor duurzame gebruiksgoederen kunt u soms ook bijzondere bijstand krijgen. Maar dan krijgt u het te leen. Bijvoorbeeld voor

  • een koelkast
  • een bankstel
  • gordijnen
  •  

Regels van Gemeente Opsterland

Vraagt u bijzondere bijstand aan voor duurzame gebruiksgoederen? Dan beoordeelt de gemeente uw aanvraag volgens de volgende stappen:

  1. In principe moet u de kosten zelf betalen. De gemeente bekijkt dan ook of u voldoende inkomen of vermogen heeft hiervoor. Hierbij telt al uw vermogen mee.
  2. De verhuizing of inrichting moet niet voorzienbaar zijn. De gemeente gaat ervan uit dat u de kosten zelf kunt betalen als u voor het eerst op uzelf gaat wonen.
  3. Heeft u niet voldoende inkomen en vermogen om de kosten zelf te betalen? Dan kan de gemeente u bijstand in de vorm van een geldlening verstrekken. U hoeft geen rente over de lening te betalen. De lening moet u in principe in 36 maanden terugbetalen. Heeft u bijstand, dan zult u maximaal 5% van de bijstandsnorm moeten aflossen per maand, als u niet onder de beslagvrije voet komt. Heeft u een hoger inkomen? Dan moet u van het inkomen boven de bijstandsnorm 100% gebruiken om af te lossen. Heeft u nog andere leningen bij de gemeente? Dan worden die zo veel mogelijk samengevoegd.
  4. Is leenbijstand in uw situatie niet mogelijk? Dan kan de gemeente u bijstand om niet verstrekken. Dit zal echter niet snel het geval zijn.

Hoogte

De hoogte van de bijzondere bijstand wordt bepaald aan de hand van richtprijzen. De gemeente gaat echter uit van de helft van de richtprijzen omdat u ook spullen tweedehands kunt kopen.

Asielzoekers die eerste woning gaan bewonen

Wanneer een asielzoeker na het verblijf in een AZC voor het eerst een woning gaat bewonen, gelden er afwijkende bedragen. Bovendien kan bijzondere bijstand om niet verstrekt worden voor de overbrugging van huurkosten en de aansluitkosten van nutsbedrijven. Tevens is het mogelijk om een overbrugging aan te vragen voor de opstart van de huur en zorgtoeslag. Zodra u deze ontvangt moet u de overbrugging weer terugbetalen.

Inrichtingskosten

Is een verhuizing voor u medisch of sociaal noodzakelijk? Dan kunt u recht hebben op bijzondere bijstand voor inrichtingskosten. Meestal gaat het om de kosten van verf, behang, stoffering en woninginrichting.

Laatst bijgewerkt op 06-09-2021

Lees ook

Begrippen