Antwoord op vragen over het sociaal domein

Bijzondere bijstand voor begrafenis of crematie

Is een familielid overleden? En heeft de overledene niet voor de begrafenis of crematie gespaard? En is hij/zij daar ook niet voor verzekerd? Dan moet u, als u erfgenaam bent, samen met andere erfgenamen de begrafenis of crematie betalen.

Als u dat niet kunt betalen, heeft u misschien recht op bijzondere bijstand. Dit geldt ook als u geen uitkering heeft.

Regels van Gemeente Opsterland

Recht op bijstand

In principe moeten de nabestaanden samen de uitvaart van de overledene verzorgen en betalen. Heeft u als nabestaande daar niet voldoende inkomen of vermogen voor? Dan kunt u bijzondere bijstand aanvragen voor uw deel van de kosten van de uitvaart. De gemeente houdt hierbij rekening met uw draagkracht.

U krijgt geen bijzondere bijstand voor uitvaartkosten als u een beroep kunt doen op een uitvaartverzekering, levensverzekering, of ongevallenverzekering of nalatenschap.

Reiskosten
Voor het bijwonen van een uitvaart kan geen bijzondere bijstand voor reiskosten worden verstrekt.

Hoogte

Voor de hoogte van de bijstand, wordt gekeken naar de goedkoopste goede mogelijkheid. Volgens de NIBUD-prijzengids kosten een uitvaart ongeveer € 3.000. Heeft u minder dan €3500 besteedt, dan wordt uitgegaan van de werkelijk door u gemaakte kosten. Kosten hoger dan €3500 moet u zelf betalen.

Vorm

De bijstand wordt verstrekt.

Laatst bijgewerkt op 04-07-2017

Lees ook